Zaměstnanecké stravování a jeho aktuální trendy

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Kvalitní a vyvážená strava je základem zdraví každého člověka. Podpora stravování zaměstnanců je pak tradiční benefit, který je mezi Čechy velmi oblíbený. Přístupy firem k tomu, jak podporovat zaměstnanecké stravování jsou různé. Které jsou nejlepší a jaké jsou dnešní trendy?

zaměstnanecké stravování

Správné stravování je pro pracovníky velmi důležité, v pracovním procesu totiž stráví velkou část svého života. Investice do podpory stravování zaměstnanců se vyplatí všem stranám. Odměnou je nižší nemocnost a méně pracovních úrazů. Zvýší se naopak spokojenost zaměstnanců.

Kam má směřovat podpora zaměstnaneckého stravování

Tento efektivní nástroj, jak podpořit zdravý životní styl a kvalitu života, má cílit k zajištění stravy v pracovní době. Ideální je také obědvat mimo přímé pracoviště, s kolegy a bez stresu.

Přístupy ke stravování zaměstnanců

Variant je několik. Jednou z nich je zaměstnanecká jídelna. Tu si ovšem nemůže dovolit každá společnost, nese s sebou totiž značné náklady na její vybudování a provoz. Vyplatí se až od určité velikosti firmy. Jídelny a poskytovaná strava se také různí svou kvalitou. Je důležité dbát na složení menu, aby nekopírovalo nezdravé stravovací návyky. Na talířích mnoha jídelen bohužel vidíme přemíru nezdravých tuků, sacharidů a soli. Málo zastoupené bývá čerstvé ovoce a zelenina, mléčné výrobky, luštěniny a celozrnné obiloviny.

Další alternativou podpory jsou stravenky, ať už papírové, nebo elektronické. Za stravenky si zaměstnanci většinou dopřávají jídlo během pracovní doby v restauracích v okolí firmy.

Nejméně výhodný je pak stravenkový paušál, který zaměstnance ke zdravému a pravidelnému stravování nijak nemotivuje.

Kdo je vítěz?

Kupodivu to nejsou jídelny, nejlépe si vedou elektronické stravenky. Tento moderní zaměstnanecký benefit je velmi oblíbený a jde za svým cílem – podporuje nákup jídla v pracovní době a obědvání s kolegy mimo pracoviště. Přináší příjemnou flexibilitu a ekologický přístup.

U nás je v tomto sektoru top produktem eStravenka. Zaměstnavatelům přináší nižší administrativu a skvělý přehled v aplikaci na jedno kliknutí. Zaměstnancům pak konec peněženky plné papírových stravenek, možnost bezkontaktního použití a další spoustu dalších výhod v aplikaci.

Stáhněte si zdarma publikaci „Pracujeme tak, jak jíme“ a dozvíte se k tématu zaměstnaneckého stravování mnohem víc.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…