Téměř polovina zaměstnanců se obává ztráty kupní síly mzdy, o svou práci se strachuje čtvrtina lidí

Tiskové zprávy

Největší současnou obavou zaměstnanců je s ohledem na rekordní inflaci snížení kupní síly mzdy, strach z něj má 45 % lidí. 7 z 10 zaměstnanců tak plánuje letos kvůli růstu cen šetřit, a to především na energiích a jídle. 30 % lidí se také chystá v příštích týdnech a měsících žádat zaměstnavatele o navýšení mzdy. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1000 respondenty z tuzemských firem.

Snížení reálné kupní síly mzdy je aktuálně jednoznačně největším strašákem českých zaměstnanců. Tuto obavu aktuálně sdílí 45 % z nich. Na druhém místě figuruje jednoznačně strach ze ztráty zaměstnání, který má nyní 25 % lidí. Alespoň desetina zaměstnanců má pak obavy ze snížení bonusů a benefitů, ze zhoršení pracovní atmosféry a pracovních podmínek i z vyšší pracovní zátěže.

„Každý den vidíme, jak ceny základních potravin rostou a nezastavují se, a tento fenomén strachu působí na psychiku všech českých domácností. Výsledky Barometru navíc ukazují, že strach z nepostačující mzdy je aktuálně mnohem rozšířenější než ze ztráty zaměstnání. Pokud tedy firmy nebudou chtít své lidi ztratit, musí se pokusit jim nějakým způsobem pomoct,“ říká Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

Bude to stačit?

Pokračující růst cen nutí vedle firem reagovat samotné zaměstnance. 30 % se jich tak chystá v nejbližších týdnech, maximálně měsících, požádat svého zaměstnavatele o navýšení mzdy. Druhým nejčastěji zmiňovaným požadavkem je stejně jako na začátku roku přidání nebo navýšení benefitů.

Z nového Barometru ovšem také vyplývá, že zaměstnanci buď nevěří, že dostanou přidáno, nebo si myslí, že navýšení mzdy nebude stačit. Hned 70 % z nich totiž plánuje také omezit svou spotřebu a šetřit. „Držet krok s aktuální inflací je pro naprostou většinu firem nereálné. Čím dál tím víc zaměstnavatelů proto bude ve snaze udržet si zaměstnance hledat alternativy, jak jim pomoct a zároveň firmu nezruinovat,“ říká Nicoletti.

Šetřit na (ne)správných místech  

Šetřit plánují lidé obvykle na více položkách rodinného rozpočtu současně. Více než třetina zaměstnanců se chystá uspořit na energiích a jídle. Právě účelový příspěvek na stravování v podobě elektronických či papírových stravenek patří zároveň aktuálně mezi nejžádanější. Ze strany zaměstnavatele by zavedení nebo navýšení příspěvku na stravování uvítalo nyní 36 % lidí. Nejde přitom jen o finanční aspekt věci.

„Mezinárodní výzkumy prokázaly, že pokud zaměstnavatel poskytuje možnost pravidelného stravování, tak je mezi zaměstnanci například nižší výskyt zdravotních obtíží, a to nejen sezónních, ale i tzv. chronických neinfekčních, dříve nazývaných civilizační choroby. Nejde tedy jen o prevenci obezity, ale i dalších závažných onemocnění. Proto je možnost využití kvalitního stravování v zájmu nejen zaměstnavatele, ale i zaměstnance,“ popisuje RNDr. Pavel Suchánek.

Jen do práce a z práce?

Další oblastí, na které plánuje velká část zaměstnanců šetřit, je dovolená. Snížit výdaje za dovolenou plánuje letos kvůli růstu cen 31 % zaměstnanců. Není divu, že i příspěvek na dovolenou patří momentálně mezi nejžádanější. Stejně jako příspěvek na stravování by ho aktuálně uvítalo 36 % lidí.

Téměř 30 % zaměstnanců pak bude šetřit i na volnočasových aktivitách, jako je sport nebo kultura. Tímto směrem namířený příspěvek by nyní uvítala pětina zaměstnanců. „Právě tělesnou a duševní odolnost každý z nás potřebuje, aby dokázal čelit současné nelehké době. Vedle běžných benefitů a podpory sportu se i proto častěji objevují benefity zaměřené na duševní zdraví. Skrze naši kartu eBenefity tak zaměstnavatelé začali nabízet i možnost konzultace s psychologem nebo různé kurzy technik ke zvládání stresu,“ popisuje Petra Prchlíková, obchodní ředitelka Up ČR.

2022 05 Obavy zamestnancu

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…