Už „nemají kde šetřit“. Jak efektivně ulehčit zaměstnancům – bez zvýšení mzdy.

Novinky


Zažívají to dnes a denně na každém kroku, a nevěří, že bude líp: Ztráta kupní síly peněz vinou nevídané inflace pociťuje celých 45 % zaměstnanců. Ačkoli 7 z 10 zaměstnanců už šetří, kde se dá, hlavně na jídle a energiích, budou mít do kapsy stále hlouběji. Dobrá zpráva: Up může zaměstnavatelům pomoci, aby svým lidem situaci ulehčili. A zaměříme se právě na jídlo a „energii“, které jsou naším oborem.

Barometr klesá, žene se bouřka

Průzkum Barometr zaměstnanců, který si pravidelně necháváme zpracovávat, poslední dobou není nijak veselé čtení. Co jsme se dozvěděli?

  • Největším strašákem českých zaměstnanců je teď jednoznačně snížení reálné kupní síly mzdy, kterého se bojí 45 % z nich.
  • Na druhé příčce se umístil strach ze ztráty zaměstnání, který pociťuje 25 % lidí.
  • Zhruba desetina zaměstnanců má pak obavy ze snížení bonusů a benefitů, ze zhoršení pracovní atmosféry a/nebo pracovních podmínek, a z vyšší pracovní zátěže

Této situaci se firmy, které chtějí přežít, musí postavit čelem. Zvlášť, když se až 30 % zaměstnanců v nejbližší době (týdny, maximálně měsíce) odhodlává ke – z jejich pohledu – logickému kroku.

„Šéfe, potřebuju přidat“

V čele firem se pohybují lidé, kteří rozumí ekonomice. Ti dobře chápou, že držet krok s aktuální inflací je pro naprostou většinu firem nereálné. A že plošné zvyšování mezd nic neřeší. Jen přiživí už zuřící inflační „požár“, takže do roka a do dne bychom tu klidně mohli mít dvoucifernou inflaci začínající číslicí dva… nebo tři.

Brr… To by teprve byla opravdová katastrofa.

Nadřízení ale zároveň chápou, že svým lidem nějak pomoci musejí. Tady můžeme přispět my z Up – druhým nejčastěji zmiňovaným požadavkem je totiž přidání nebo navýšení benefitů.

A právě skrze benefity mohou svým lidem pomoci, a zároveň firmu nezruinovat.

Jak povolit příliš utažené opasky zaměstnanců

Z průzkumu vyplývá, že zaměstnanci obvykle šetří na vícero položkách rodinného rozpočtu současně:

  • Více než třetina zaměstnanců se chystá šetřit na jídle. Nepřekvapí, že příspěvek na stravování patří aktuálně mezi nejžádanější. Ze strany zaměstnavatele by jeho zavedení nebo navýšení uvítalo nyní 36 % lidí.
    Pravidelné stravování má i další přínosy pro zaměstnance i zaměstnavatele: Snižuje výskyt zdravotních obtíží od sezónních po chronické.
  • Další oblastí pro významné úspory jsou energie. Přestože jejich ceny ovlivnit neumíme, dokážeme zaměstnavatelům pomoci alespoň s vnitřní energií jejich podřízených – třeba díky příspěvku na volnočasové aktivity. I zde totiž plánuje velká číst zaměstnanců šetřit.
    Nejde přitom jen o sport (který má na zdraví a psychiku až zázračné dopady). Velká část benefitů se věnuje i podpoře duševního zdraví. Jedná se třeba o konzultace s psychologem, kurzy technik pro zvládání stresu apod. Je asi jasné, že právě tělesnou a duševní odolnost každý z nás potřebuje, aby dokázal čelit současné nelehké době.
  • Poslední statisticky významnou oblastí úspor je dovolená. Výdaje na ni letos plánuje drasticky snížit 31 % zaměstnanců. I proto jistě patří příspěvek na dovolenou momentálně mezi nejžádanější. Stejně jako příspěvek na stravování by ho aktuálně uvítalo 36 % lidí.

Dvě esa v rukávu šéfovy košile

Pro zaměstnavatele máme připravenu jedinou kartu All Inclusive se dvěmi oddělenými peněženkami eStravenka a eBenefity, které mohou využít pro ulehčení situace svých lidí – a klidně od zítřka. Nebo je možné využít i papírové předchůdce karet.

Pokud je ještě nemáte anebo chcete zjistit, jak je využívat naplno.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…