Stravenky vs. stravenkový paušál

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Zaměstnavatel může stravování pracovníků podporovat vícero způsoby. Nejvíce výhod má elektronická stravenka. Konkrétně eStravenka přináší spoustu benefitů pro zaměstnavatele i zaměstnance. Nejméně motivační je naopak stravenkový paušál.

stravenky vs. stravenkový paušál

Zaměstnanci, kteří se pravidelně stravují, jsou výkonnější i spokojenější. Možností, jak může zaměstnavatel zdravé stravování svých zaměstnanců podpořit, je několik. Může to být provoz  zaměstnanecké jídelny, papírové či elektronické stravenky, nebo stravenkový paušál. Dnes se podíváme právě na stravenky a stravenkový paušál.

Papírové nebo elektronické stravenky

Stravenky mají v zaměstnaneckém stravování dlouhou tradici. Jsou buď papírové, nebo mají moderní elektronickou formu. Stravenky naplňují smysl podpory stravování, motivují totiž zaměstnance k pravidelnému stravování v pracovní době. Podle statistik ve všedních dnech běžně obědvá v restauracích poblíž firmy více než polovina zaměstnanců, kteří dostávají papírové nebo elektronické stravenky.

A právě elektronické stravenky mají oproti tradičním papírovým mnoho dalších benefitů. Například  eStravenku lze nastavit tak, aby si zaměstnanec za příspěvek nemohl koupit třeba cigarety nebo alkoholické nápoje, natož zboží nepotravinového charakteru. Což ještě lépe zacílí záměr podpory zdravého stravování. Zaměstnavatelům šetří čas spojený s administrativou a zbytečný papír. Aplikace jim umožní okamžitý přehled o výdajích a má dokonce motivační část. Zaměstnanci v ní mohou např. pochválit kolegu či mu poděkovat za dobře odvedenou práci. Zaměstnanci mohou s eStravenkou zaplatit i bezkontaktně např. v Apple Pay či Google Pay. V aplikaci navíc přehledně vidí svůj zůstatek, zjistí si tipy na blízké restaurace či obchody, kde mohou kartu využít, získávají bonusy za platby. A mnoho dalšího.

Stravenkový paušál

Stravenkový paušál je relativně nový benefit, který byl zaveden v roce 2021. Jde o peněžitý příspěvek na stravování od zaměstnavatele, který ale nemá žádný vliv na jeho využití. Částku paušálu nejde odlišit od mzdy, kterou zaměstnanec pobírá, ten si za něj tak může pořídit vskutku cokoli. Tato forma benefitu tedy zaměstnance k pravidelnému a zdravému stravování nijak nemotivuje. Navíc, na rozdíl od stravenek, nepodléhá osvobození od pojistného u zaměstnance i zaměstnavatele.

Buďte s námi v obraze a stáhněte si zdarma publikaci „Pracujeme tak, jak jíme“ z Institutu dietologie a výživy. A dozvíte se o tématu zaměstnaneckého stravování mnohem víc.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…

ikona jídlo