Úskalí home office? Pravidelné a kvalitní stravování

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Dnešní doba je poznamenaná fenoménem práce z domu. Mnoho zaměstnanců se však při této formě práce odbývá a nedbá na pravidelný odpočinek a kvalitní a pestrou stravu. Čerstvě připravený oběd v restauraci zkrátka nic nenahradí.

jak vidí home office Kateřina Cajthamlová

Velkým fenoménem doby covidové, který přetrvává i dnes, byl home office. Nejdříve velmi vítaný, brzy se ale objevila nebezpečí, která jsme při práci z kanceláře řešit nemuseli. Jde například o schopnost udržet si hranice v oddělení pracovního a soukromého života, uhájit si právo na regeneraci, dodržování smluvní pracovní doby a přestávek na oběd.

Typická strava na home office

Práce z domu se odrazila i na stravování zaměstnanců. Lidé si doma často navařili “kotel“ jídla a ten postupně ohřívali. Docházelo také k opakovanému zmrazování a rozmrazování, což na chuti ani vzhledu jídla nepřidá. Hrozí navíc i kontaminace plísněmi a bakteriemi. Takovéto stravování se nedá srovnat s čerstvě připraveným jídlem z restaurací, na což byli zaměstnanci dříve zvyklí.

Den na home office je tak zaplněn „uzobáváním“, velkým množstvím kávy, pečiva, sladkostí a různých „fit“ tyčinek. Po stresujícím dni stoupá i večerní spotřeba alkoholu. Strava se tak stává spíše živinově chudým fast foodem a opakovaně ohřívanou nudou bez dostatku bílkovin, vitamínů a minerálů.

Důležitost podpory zaměstnavatelů zůstává

Už i Tomáš Baťa podporoval stravování svých pracovníků a dokázal si spočítat, že se mu vyplatí. Uvědomoval si důležitost teplého oběda a pauzy na něj. Jak se k podpoře a motivaci zaměstnanců k pravidelnému stravování staví známá lékařka – internistka, systemická terapeutka a popularizátorka zdravého životního stylu MUDr. Kateřina Cajthamlová? „Stravenky, které takovou motivací byly, bývalá vláda v honu za rozsáhlými úpravami daňového balíčku krátkozrace vyměnila za atraktivní peněžní paušál, což považuji za velkou chybu. Dovedu si představit, jak pak následné zhoršení zdravotního stavu pracujících bude snadné „hodit“ na zaměstnance samotné. Vždyť dostali stravovací paušál, proč si kvalitně nevaří? Formy „krabiček“ jsou také možné, ale zaměstnanci si je musí vyzvedávat, na pracovišti musí být ledničky v dostatečném množství, kuchyňky a v nich možnost si jídlo ohřát. A ohřívat si jídlo v mikrovlnce není ideální. Čerstvě připravený tříchodový, profesionálně pestře připravený oběd zkrátka není lehce nahraditelný,“ vysvětluje.

Důležitost podpory stravování zaměstnanců formou stravenek, nejlépe digitálních, tak zůstává. Stravenky jsou navíc nejoblíbenějším a nejžádanějším benefitem. Vzhledem k inflaci se také průměrná hodnota stravenky navýšila o 15 Kč. Zaměstnanci si tak mohou dopřát kvalitní oběd v restauraci a starat se tak o své zdraví pravidelnou, pestrou a kvalitní stravou.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…