Zaměstnanecké stravování je žádané a „in“

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty

Zaměstnanecké stravování není přežitek. Plní spoustu pozitivních funkcí a je přínosné pro zaměstnavatele i zaměstnance. Pomáhá zlepšovat výkon a spokojenost pracovníků, snižuje fluktuaci i nemocnost. Firmy, které podporu stravování nabízí, jsou navíc vnímány jako mnohem atraktivnější.
zaměstnanecké stravování

Podpora stravování ve firmě se vyplatí

Podpořit funkční nastavení zaměstnaneckého stravování má smysl. Pracovníci často rádi následují firemní autority, cílenými kroky proto může management budovat zdravé firemní klima a zlepšovat tak i produktivitu práce. Na co vše má zdravé jídlo během pracovní doby vliv?

  • Podporuje spokojenost a loajalitu zaměstnanců.
  • Zvyšuje pracovní výkon (ten při nevhodném stravování klesá až o 20 %).
  • Zlepšuje zdraví (správně nastavené stravování má až 30% potenciál snížit riziko vzniku nemocí srdce a cév nebo některých nádorových onemocnění, samotný zdravý oběd tak může zdraví přispět více než 10 %).
  • Vede ke zvýšení efektivnosti a kvality odvedené práce.
  • Posiluje pozornost, soustředění a vede ke snížené chybovosti.
  • Podporuje přátelskou atmosféru (oběd je společenskou událostí, pracovníci komunikují na přátelské úrovni a celkově pak lépe a ochotněji spolupracují).
  • Snižuje fluktuaci a nemocnost.

Zdraví, spokojení a efektivně pracující zaměstnanci se firmě vyplatí vždy více, než ti nespokojení, unavení nebo fluktuanti. Proto je podpora zaměstnaneckého stravování formami, které skutečně vedou k pravidelnému stravování, velmi smysluplná.

Zaměstnanecké stravování jako konkurenční výhoda

Poskytování podpory stravování je samotnými pracovníky vnímáno jako nejvýznamnější benefit. Zaměstnavatelé toho využívají a získávají tak nejen zaměstnance, ale také jim tím stoupá prestiž. Firmy, které zatím stravování jako benefit neposkytují, mohou sice v přímých nákladech ušetřit, ale v konečném důsledku jsou oproti firmám, které stravování nabízejí, ve velké nevýhodě.

Pokud je pro vás téma stravování zaměstnanců zajímavé, máme pro vás fajn tip. Stáhněte si zdarma dokument „Pracujeme tak, jak jíme“. Vznikl pod hlavičkou Institutu dietologie a výživy a jeho autory jsou odborníci v této oblasti. Věříme, že si tato zajímavá publikace najde své místo nejen na vašem HR oddělení.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…