Zdravý oběd je benefit pro všechny

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty

Náklady pojišťoven na zdravotní péči rostou, především v oblasti léčby civilizačních chorob. Ke zlepšení situace pomůže i málo – např. úprava životního stylu včetně pravidelného a zdravého stravování. Zlepšení zdraví zaměstnanců pomůže všem. Samotným pracovníkům, zaměstnavatelům, zdravotním pojišťovnám i státu

zdravý oběd je benefit

Nejvíce nákladů směřuje na léčbu civilizačních chorob

K civilizačním nemocem se řadí např. vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění, obezita a cukrovka 2. typu. Právě za jejich léčbu vydávají zdravotní pojišťovny nejvíce prostředků. Často jsou to nemoci, kterým lze prevencí účinně předcházet. Například nadváhou trpí v Čechách 47 % mužů a 33 % žen. Právě nadváha souvisí se i zvýšeným výskytem ostatních civilizačních chorob. Je dokázáno, že pokles hmotnosti již o 5–10 % přispívá ke snížení nemocí srdce a cév, vysokého tlaku a diabetu 2. typu.

Pomůže zdravý životní styl včetně zdravého stravování

K zdravému životnímu stylu patří mimo dostatku spánku, odpočinku a pohybu i správné nastavení stravovacího režimu. A protože v práci strávíme velkou část svého aktivního života, je zaměstnanecké stravování  významnou složkou, která může pomoci vylepšit zdraví populace, snížit náklady na léčbu nemocných i na kompenzaci následné pracovní neschopnosti.

Zaměstnanecké stravování by mělo z celkového denního příjmu energie a živin pokrýt zhruba 35 %, jeho složení je tedy pro zdraví zásadní! Lze očekávat, že pouze správně nastavenými obědy by klesl počet kardiovaskulárních onemocnění až o 10,5 %! To by znamenalo úsporu až několika miliard ročně.

Zdravý oběd je benefit pro všechny

Dobře nastaveným zaměstnaneckým stravováním získají výhody všichni. Zaměstnanci budou zdravější, spokojenější a budou si užívat lepší kvalitu života. Zaměstnavatelé budou mít soustředěnější, výkonnější, spokojenější a méně nemocné zaměstnance.

Zdravotní pojišťovny ušetří za léčbu civilizačních chorob a stát za kompenzace (např. nemocenská, ošetřování člena rodiny nebo podpora v nezaměstnanosti v případě výpovědi z pracovního poměru).

Pokud se chcete k tématu dozvědět víc, stáhněte si zdarma publikaci „Pracujeme tak, jak jíme“ z Institutu dietologie a výživy.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…